Τι να πρωτοπώ για το Hades; Η Supergiant παρέδωσε ένα αριστούργημα, όχι μόνο για το roguelike genre, αλλά για ολόκληρο το μέσo του gaming. Ο συνδυασμός του εξαιρετικού gameplay, του ιδιαίτερου setting και των αξιολάτρευτων χαρακτήρων άφησε εκατομμύρια ανθρώπους, μαζί με έμενα, να περιμένουν το επόμενο βήμα του franchise. Μερικούς μήνες ύστερα από την ανακοίνωση του sequel, εκεί που δεν το περίμενε κανείς, έπεσε ξαφνικά στα χέρια μας η early access έκδοση του Hades II. Και OH BOY δεν θα μπορούσα να είμαι περισσότερο χαρούμενος για ένα indie shadow drop! (Εκτός από το Silksong, αλλά αυτό δεν υπάρχει οπότε…….Hades.)
Η μεγαλύτερη και πιο ξεκάθαρη διαφορά που θα προσέξει κάποιος στο Hades II είναι η αλλαγή ολόκληρου (σχεδόν) του cast των χαρακτήρων. Όσο και αν με πονάει να το λέω, κάθε ένας από τους χαρακτήρες που αγάπησες, μίσησες και λάτρεψες στο πρώτο παιχνίδι, έχει πλέον αιχμαλωτιστεί από τον Κρόνο και το early access δεν τους εμπεριέχει στο περιεχόμενό του. Ελάχιστες οι εξαιρέσεις για την ώρα, όμως είμαι αρκετά σίγουρος πως θα έχουμε την ευκαιρία να τους συναντήσουμε για ακόμη μια φορά στο full game. Όσον αφορά το νέο cast, βέβαια, έχω μικτές εντυπώσεις. Υπήρχαν χαρακτήρες για τους οποίους αδιαφορούσα σε σημείο που προσπερνούσα τα θαυμαστικά πάνω από το κεφάλι τους και πήγαινα κατευθείαν πίσω στα runs. Παρόλα αυτά, η Melinoe, ή Μηλινόη (ναι με «η» όχι «ε»), είναι πολύ συμπαθητική και γεμίζει αβίαστα τη θέση του Zagreus ως πρωταγωνιστής του τίτλου. Να σημειωθεί, εννοείται, πως το παιχνίδι βρίσκεται σε αρκετά πρώιμο στάδιο τη δεδομένη στιγμή και θα προστεθούν περισσότεροι διάλογοι και χαρακτήρες όσο πλησιάζουμε στη τελική κυκλοφορία. Για την ώρα, όμως, δεν θα έλεγα πως είναι το δυνατότερο σημείο του early access.
50% GOD, 100% WITCH
Το gameplay, από την άλλη, είναι καλύτερο από ποτέ. Η Supergiant δεν επαναπαύθηκε καθόλου από το πόσο εξαιρετικό είναι combat του Hades και αποφάσισε να το αλλάξει ακριβώς όσο χρειαζόταν. Η ταυτότητα του είναι ακόμη εκεί, γνωρίζεις πως παίζεις Hades, όμως τα δύο παιχνίδια σε ωθούν να πολεμήσεις με δύο ξεχωριστούς αλλά εξίσου διασκεδαστικούς τρόπους. Η ειδοποιός διαφορά είναι, φυσικά, τα 5 καινούρια όπλα που χρησιμοποιεί η Melinoe, το καθένα με τα δικά του aspects όπως και στο πρώτο παιχνίδι, και φαντάζομαι πως το έκτο όπλο που θα έρθει αργότερα θα ενισχύσει περαιτέρω αυτή τη διαφοροποίηση. Μεγάλη επιρροή έχουν επίσης και τα νέα Boons που προσφέρονται από τους θεούς του Ολύμπου, όχι μόνο από τους καινούριους όπως τον Απόλλωνα και τον Ήφαιστο, αλλά και από τους παλιούς καλούς γνωστούς μας που προσφέρουν πλέον ανανεωμένα abilities.
Εξίσου μεγάλο αντίκτυπο στη φρεσκάδα του combat έχει και το cast του Hades II, το οποίο αλλάζει ριζικά και πλέον στην απλή μορφή του ανοίγει έναν κύκλο στο έδαφος που επιβραδύνει τους εχθρούς. Καμαρωτός καμαρωτός επίσης και ο Ω (Omega) μηχανισμός, ο οποίος σου επιτρέπει να κάνεις charge τα attacks, specials και casts για να εξαπολύσεις δυνατότερες και πιο καταστροφικές επιθέσεις. Αν σκεφτείς ότι το κάθε όπλο έχει τα δικά του μοναδικά Ω attacks και specials, τα δικά του Daedalus Hammers που τα επηρεάζουν και boons που μεταμορφώνουν σημαντικά τα casts σου, καταλαβαίνεις πόση ποικιλομορφία μπορείς να αντικρίσεις από run σε run. Συνολικά, όλες αυτές οι καλοσχεδιασμένες αλλαγές μας προσφέρουν ένα οικείο και ταυτόχρονα ανανεωμένο σύστημα μάχης, το οποίο δεν είναι απαραίτητα «καλύτερο» από το Hades, αλλά ξεχωρίζει αρκετά ώστε η roguelike επαναληπτικότητα του Hades II να μην υποφέρει καθόλου.
Το τελευταίο κομμάτι που ολοκληρώνει το puzzle του Hades είναι τα περιβάλλοντα και η μουσική. Όσον αφορά τα αυτάκια μας, δεν θα έχουν κανένα παράπονο από το συγκεκριμένο soundtrack. Στέκεται ήρεμο μπροστά στις προσδοκίες που μας δημιούργησε το προηγούμενο παιχνίδι και τους χαμογελάει. Κάτι που δεν ισχύει τόσο για τα περιβάλλοντα, τουλάχιστον για το δικό μου γούστο. Αν σκεφτόμαστε τους μηχανισμούς, η Supergiant έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αποφυγή της μονοτονίας, και με τα διαφορετικά ήδη περιοχών που υπάρχουν αλλά κυρίως με το δεύτερο μονοπάτι που μπορείς να ακολουθήσεις ξεκινώντας το run σου. Παρόλα αυτά, ορισμένα περιβάλλοντα ήθελα απλά να τα προσπεράσω και να προχωρήσω στα επόμενα, κάτι που θεωρώ πως είναι περισσότερο αρτιστικό πρόβλημα παρά μηχανικό. Σε καμία περίπτωση δεν λες το Hades II «άσχημο», όμως σίγουρα προτιμούσα το art direction του πρώτου παιχνιδιού.
Εννοείται πως το Hades II θα είναι must play όταν ολοκληρωθεί, και για τους λάτρεις του πρώτου παιχνιδιού αλλά και για νέους παίκτες στη σειρά. Η σωστή ερώτηση είναι: Αξίζει το early access; Κοίτα να δεις, εξαρτ- ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΑΞΙΖΕΙ! Οι προσδοκίες μου ήταν ήδη υψηλές μπαίνοντας στο παιχνίδι και η Supergiant όχι μόνο τις ξεπέρασε, τις διέλυσε. Κάθε άλλο παιχνίδι θα ήταν τρισευτυχισμένο να κυκλοφορήσει με τόσο ποιοτικό περιεχόμενο, όμως για το Hades II είναι μόλις η αρχή. Προσωπικά, θα προσέγγιζα ορισμένα κομμάτια διαφορετικά, αλλά μιλάμε για υποκειμενικές δημιουργικές αποφάσεις που για σένα μπορεί να είναι χρυσός. Το Hades II αξίζει και δεν μπορώ να περιμένω να το δω πλήρες.
Ευχαριστούμε πολύ τη Supergiant Games για την παροχή του review copy!