ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Ελλάδα info@savethegame.gr

HyperX QuadCast & QuadCast S | Review

Δύο πανέμορφα κτήνη.

Τα Quadcast και Quadcast S από την HyperX είναι δύο μικρόφωνα που έχουν αδερφική σχέση μεταξύ τους. Στο παρόν κείμενο θα εξετάσουμε τις διαφορές τους, τι προσφέρουν, ποια ήταν η εμπειρία μου με αυτά, αλλά και ποια είναι η γενική εικόνα που σχημάτισα.

Ξεκινώντας με τον "ακριβότερο" αδερφό, ο οποίος προσφέρει όλες τις λειτουργίες του μικρότερου, διαθέτοντας όμως και μερικά αβαντάζ που δικαιολογούν τη διαφορετική κοστολόγηση. Με την ατάκα 'Designed for streaming', η HyperX υποδηλώνει έμμεσα πως πέρα από προτεραιότητα στην ποιότητα, έχει δοθεί και η ανάλογη προσοχή στην εμφάνισή του. Το μικρόφωνο πλέον δεν είναι απλά ένα εργαλείο που βοηθάει στο να ακούγεται κάποιος πιο καθαρά, αλλά και ένα στολίδι για το γραφείο του ή ακόμα και για το κοινό του.

Και αφού πιάσαμε την εμφάνιση, αξίζει να αναφέρω πως το Quadcast S είναι ένα από τα πιο όμορφα streaming μικρόφωνα που έχω δει. Διαθέτει ένα σωληνωτό σχεδιασμό, με τη βαριά μεταλλική βάση του να το κρατάει σταθερό και ακλόνητο. Μόλις σύνδεσα τη USB θύρα στον υπολογιστή μου, πληθώρα χρωμάτων στόλισαν το μικρόφωνο, χάρις στον RGB σχεδιασμό που διαθέτει εσωτερικά, διαχέοντας ομαλά το φως προς τα έξω. Η επιλογή των χρωμάτων, αλλά και των διαθέσιμων modes μπορούν να οριστούν από εσάς, μέσω της εφαρμογή HyperX NGENUITY Software. Κάποιος παρατηρητικός, πέρα από την πολύχρωμη πανδαισία, μπορεί να διακρίνει και το λευκό pop filter, που έρχεται ενσωματωμένο στο μικρόφωνο, βοηθώντας να μειωθούν οι προσμείξεις θορύβου, αποδίδοντας πιο κρυστάλλινο αποτέλεσμα.

Το Quadcast S είναι ντυμένο εξωτερικά και με μία έξτρα πλαστική βάση, η οποία εξαιτίας των μεγάλων σχοινιών που διαθέτει είναι ικανή να απορροφήσει τους όποιους κραδασμούς. Ως αποτέλεσμα φυσικά, ο ήχος είναι πεντακάθαρος, ακόμα και όταν κάτι ακουμπήσει στο γραφείο σας ή αν κουνηθεί ελάχιστα το μικρόφωνο. Παραμένοντας στο εξωτερικό κομμάτι, η HyperX έχει προνοήσει και έχει τοποθετήσει σε σωστά σημεία ό,τι χρειάζεται κάποιος για να ρυθμίσει άμεσα και εύκολα το μικρόφωνο. Ξεκινώντας από πάνω διακρίνουμε ένα τεράστιο mute button, που με ένα απαλό άγγιγμα κλείνει τη μετάδοση του ήχου, απενεργοποιώντας ταυτόχρονα και όλο τον φωτεινό στολισμό. Με τον ίδιο τρόπο ακριβώς το μικρόφωνο ανοίγει ξανά, επαναφέροντας κάθε φωτάκι. Όσο απλό και αν ακούγεται, είναι πολύ χρηστικό να είναι τόσο εμφανές το αν ακούγεσαι ή αν έχεις κάνει mute.

Στο κάτω μέρος συναντάμε μία μπάρα που περιστρέφεται δεξιά και αριστερά. Η συγκεκριμένη μπάρα αφορά την ευαισθησία του μικροφώνου, και χρησιμεύει στο να καθορίζουμε τη εμβέλεια θέλουμε να δώσουμε στον ήχο κάθε φορά. Το τελευταίο αλλά και το σημαντικότερο εργαλείο βρίσκεται στην πίσω μεριά του μικροφώνου, και αφορά την επιλογή του στυλ την χρήσης που θέλετε να κάνετε. Οι τέσσερις διαθέσιμες λειτουργίες που υπάρχουν είναι οι εξής:

- Cardiod: Είναι μία λειτουργεία που παίρνει ήχο αποκλειστικά από τη μπροστινή πλευρά του μικροφώνου. Συνεπώς συστήνεται για livestreams, voiceovers αλλά και
- Omnidirectional: Εδώ και οι 360 μοίρες του μικροφώνου χρησιμοποιούνται, για να καταγράψουν τον ήχο από όλα τα άτομα που βρίσκονται στον χώρο.
- Biderectional: Εάν έχετε σκοπό να πραγματοποιήσετε face-to-face συνεντεύξεις, τότε αυτό το mode είναι το ιδανικό, αφού τοποθετώντας το ανάμεσα στα δύο άτομα το μικρόφωνο καταγράφει τον ήχο από τη μπροστινή, αλλά και από την πισινή μεριά του.
- Stereo: Δίνει μία 3D αίσθηση, αφού αναλόγως από ποια μεριά προέρχεται ο ήχος, γίνεται η αντίστοιχη εξαγωγή του.

Τα τέσσερα αυτά polar patterns λειτουργούν άψογα και πανεύκολα, καλύπτοντας σε μεγάλο βαθμό τις δυνατότητες χρήσης ενός μικροφώνου.

Για τους λάτρεις των τεχνικών χαρακτηριστικών θα πρέπει να αναφέρουμε πως το Quadcast S διαθέτει:

- Απόκριση συχνότητας: 20Hz – 20KHz
- Ευαισθησία: -36dB (1V/Pa στα 1kHz)
- Θόρυβος (RMS): ≤-95dBFS (με βαρύτητα Α)

Νούμερα τα οποία είναι αρκετά ικανοποιητικά, ενώ αποτυπώνονται και στην πράξη, παραδίδοντας στους ακροατές αλλά και στην παρέα μία κρυστάλλινη, ζεστή και ραδιοφωνική φωνή. Αξίζει να αναφερθεί πάντως πως το καλώδιο σύνδεσης του μικροφώνου είναι USB-C, κάτι που σημαίνει έχει μειωθεί σημαντικά το όποιο input lag. Ενώ τέλος, η Hyper X έχει προσθέσει στη συσκευασία ένα mount adapter, το οποίο μπορεί να ενώσει το μικρόφωνο σε μία εξωτερική βάση. Αν έπρεπε να προσάψω πάντως ένα αρνητικό, αυτό θα ήταν η συσκευασία, καθώς δεν ακολουθεί την ποιότητα του μικροφώνου, κάνοντας δύσκολη και τη μεταφορά του.

Το μικρό "αδερφάκι" ή αλλιώς Quadcast σκέτο, προσφέρει παρόμοιες λειτουργίες, όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά, την ποιότητα κατασκευής, το κεντρικό design, αλλά και το βασικό που είναι η ποιότητα του ήχου. Η έκπτωση λοιπόν στην τιμή που υπάρχει έναντι του άλλου μικροφώνου, δικαιολογείται στην έλλειψη του RGB φωτισμού, αλλά και στη σύνδεση που επιτυγχάνεται. Ο πολύχρωμος φωτισμός έχει αντικατασταθεί με ένα έντονο βαθύ κόκκινο, στα χρώματα της HyperX, ενώ αντί για USB-C συναντάμε το παλιό micro-USB, που δεν δείχνει να το επηρεάζει ιδιαίτερα λειτουργικά. Εκτός των δύο αυτών διαφορών, κατά τα άλλα έχουμε δύο προϊόντα που οριακά ταυτίζονται.

Και τα δύο μικρόφωνα πάντως αποτελούν μία εξαιρετική περίπτωση, αφού συνδυάζουν ποιότητα κατασκευής, με αποτέλεσμα ήχου αλλά και εργονομία. Και τα δύο μικρόφωνα είναι συμβατά με πολλαπλές συσκευές, όπως και προγράμματα. Μάλιστα διαθέτουν και πιστοποίηση από τα Discord, Team Speak και λειτουργού άψογα στο OBS αλλά και σε παρόμοια προγράμματα. Όποιος μπορεί να ρίξει τις απαιτήσεις του αναφορικά με αυτά τα δύο χαρακτηριστικά, μπορεί να επιλέξει το απλό Quadcast (139.99 €), ενώ όποιος επιθυμεί να «μαγέψει» φλεξάροντας το πολύχρωμο μικρόφωνο του, θα πρέπει να προτιμήσει το Quadcast S (179.99 €).

Ευχαριστούμε τις HyperX και Action Global Communications Greece που μας παρείχαν τα προϊόντα για τις ανάγκες του review!

Δημήτρης Μίχος's Avatar

Δημήτρης Μίχος

Μια διπολική gaming προσωπικότητα που ακροβατεί μεταξύ των multiplayer και single-player games.